Sierkunst » Specials » Flevolandschapskunst
'Kunststukjes' en overige teksten op cultureel gebied

Land Art: natuur en cultuur in het Flevolandschap

Land Art: natuur en cultuur in het Flevolandschap Geen provincie in Nederland heeft zo地 dichtheid van locaties met Land Art als Flevoland; geen andere kunstuiting kent zo地 directe wisselwerking tussen natuur en kunst als de landschapskunst. In het verlengde hiervan kan een bezoek aan deze landschapskunstwerken uitstekend gecombineerd worden met verschillende andere uitstapjes in Flevoland, die zowel natuur- als cultuurliefhebbers iets te bieden hebben. Ervaar de afmetingen van de landschapskunst in de ruimtelijkheid van het polderlandschap of beleef de stedelijke genoegens in Nederlands jongste provincie.

Bereikbaarheid

Al roept Flevoland een beeld van eindeloze ruimte en uitgestrektheid op, de diverse Land Art-projecten zijn goed en op verschillende manieren bereikbaar: te voet, per fiets of per auto, soms zelfs met een eigen bootje en deels met openbaar vervoer. Zelfs aan degenen die ervoor kiezen zich te laten vervoeren is gedacht; zij kunnen zich aanmelden voor een dagtocht per touringcar, waarbij zij onder leiding van een deskundige gids en geheel verzorgd Land Art-projecten bezichtigen.
Niet alleen is een gecombineerd bezoek aan alle projecten op één dag haalbaar, ook een combinatie van landschapskunst met andere culturele of natuurlijke ervaringen is goed te doen.

Informatie

Aanvullende informatie (zoals een eventueel beperkte openstelling of gewijzigde openingstijden, tarieven, bereikbaarheid en locatie) is te vinden op de websites van de desbetreffende gemeenten: Almere, Lelystad en Zeewolde. Voor informatie over de Land Art-projecten (en overige kunst in de openbare ruimte), de toevoeging Land Art Live (sociale interactie tussen kunstenaarsinitiatieven en de Land Art-objecten) de collectie Almere en de collectie Flevoland en informatie over het Almeerse museum zelf kan de website van Museum De Paviljoens geraadpleegd worden.
Dit museum is niet langer een museum met een eigen locatie. De zondagse dagtochten op de laatste zondag van de maand (maart t/m oktober 2016) langs de Land Art per touringcar zijn daarom te reserveren via (de website) van Schouwburg Almere.

In juni 2013 startte het museum het meerjarig project Land Art Live waarbij het sociale aspect - dus de publiekservaring - van de landschapskunst centraal staat. Een symposium, een jaarlijkse ingreep van kunstenaars ter plaatse van de kunstwerken én de opdracht voor een zevende landschapskunstwerk in de Noordoostpolder staan daarbij op het programma.

Inlichtingen over de genoemde natuurgebieden zijn te vinden op de websites van Het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer.

Natuur

Voor wie het bij een dag in de natuur houdt, biedt Stadslandgoed De Kemphaan in Almere tal van mogelijkheden; hier zijn onder andere een stadsboerderij, Stichting Aap, een Landgoedwinkel en een restaurant gelegen. Het Stadslandgoed ligt niet ver van De Groene Kathedraal en is tevens het startpunt voor verschillende fiets- of wandeltochten in de omgeving.

In de nabijheid van Polderland garden of Love and Fire ligt het Almeerse natuurgebied de Lepelaarplassen, dat tal van vogelsoorten huisvest: niet alleen lepelaars, maar ook aalscholvers, ijsvogels en tal van andere moeras- en watervogels. Vanuit Natuurinformatiecentrum 船e Trekvogel kan de omgeving per fiets of te voet worden verkend.

Ook Sea Level en Aardzee in Zeewolde zijn gelegen in de nabijheid van prachtige natuurgebieden. Het Horsterwold in Zeewolde, nabij Sea Level, is een van de grootste loofbomenbossen van Europa. 船e Stille Kern is het gedeelte van het bos waar paden bewust ontbreken, zodat eindeloos (ver)dwalen mogelijk is.

De Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad zijn alom bekend, zeker na het uitkomen van de opzienbarende film over dit gebied: De nieuwe wildernis. Het natuurgebied is vanuit Zeewolde bijvoorbeeld goed te combineren met een bezoek aan het Land Art-kunstwerk Aardzee. Maar ook Natuurpark Lelystad met zijn vele in het wild levende dieren en prachtig bezoekerscentrum is de moeite van een omweg waard.

Cultuur

Wie ervoor kiest juist de culturele kennismaking met Flevoland voort te zetten, komt ook aan zijn trekken. Voor geïnteresseerden is dat de hedendaagse architectuur van Almere. Informatie hierover is verkrijgbaar bij de VVV.

Zeewolde biedt de mogelijkheid een kunstroute, uitgezet in landschapspark De Wetering en tevens de locatie van Sea Level, te volgen. De route voert langs een collectie kunstwerken die een relatie met natuur en landschap hebben.

In Lelystad, niet ver van de locatie van Exposure, kan een bezoek aan de Bataviawerfmusea worden gebracht. Hier zijn de Bataviawerf met z地 VOC-schip, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Lelystad (scheepsarcheologie) en het Nieuw Land Erfgoedcentrum, museum voor de oude en nieuwe geschiedenis en cultuur van Flevoland, op loopafstand van elkaar te vinden. Want behalve Land Art, herinneren de honderden vindplaatsen van scheepswrakken, goed beschermd onder de grond en slechts herkenbaar als oneffenheid in het landschap, aan het waterrijke verleden van de provincie.

Water en meer

Water is onlosmakelijk verbonden met Flevoland. Bij elke excursie zal de bezoeker dan ook in aanraking komen met plassen en meren. Zowel aan de randmeren als meer landinwaarts zijn er tal van mogelijkheden om aan het water te recreëren tijdens, voor of na een culturele of natuurlijke ervaring!
(Flevo) Land Art: ruimte voor landschapskunst

(Flevo) Land Art: ruimte voor landschapskunst

Wat is Land Art en waarom kreeg landschapskunst vooral in de Verenigde Staten en Nederland de ruimte? De landschappelijke verschillen tussen beide zijn immers behoorlijk. Dit artikel gaat in op de ont…
Land Art in de Flevopolder: Almere en Lelystad

Land Art in de Flevopolder: Almere en Lelystad

Vanaf 1977 zijn internationale kunstenaars uitgenodigd om projecten te verwezenlijken in het nieuwe polderlandschap van Flevoland. Inmiddels zijn er diverse belangrijke, internationaal erkende Land Ar…
Land Art in de Flevopolder: rondom Zeewolde

Land Art in de Flevopolder: rondom Zeewolde

Vanaf 1977 zijn internationale kunstenaars uitgenodigd om projecten te verwezenlijken in het nieuwe polderlandschap van Flevoland. Inmiddels zijn er diverse belangrijke, internationaal erkende Land Ar…
Gepubliceerd door Sierkunst op 12-09-2010, laatst gewijzigd op 18-04-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.depaviljoens.nl
  • Schouwburgalmere.nl
Schrijf mee!