Sierkunst » Specials » Bloemstillevens
'Kunststukjes' en overige teksten op cultureel gebied

Leve het bloemstilleven!

Leve het bloemstilleven! Bloemstillevens hebben soms met een slecht imago te kampen. Te tuttig of alleen voor vrouwen, veronderstelt men dan. Daarmee wordt het genre toch echt tekort gedaan. Deze special blikt niet alleen terug op het glorieuze verleden van het genre en zijn beoefenaars, maar biedt ook toekomstige kunstenaars de helpende hand.

Ontstaan

In de Hollandse Gouden Eeuw werd het schilderen van bloemstillevens een specialisme binnen de schilderkunst, met kunstwerken die in binnen- en buitenland enorm populair werden. Het feit dat er tulpen de tulpenmanie heerste in deze periode op de schilderijen stonden afgebeeld, heeft ongetwijfeld tot de populariteit van het genre in het buitenland bijgedragen. Niet alleen de doeken zelf vonden hun weg naar het buitenland, ook de makers ervan volgden.
Maar al waren de bloemstillevens nog zo geliefd, op het genre zelf werd in kunstkringen lange tijd enigszins neergekeken. Steeds meer vrouwen, voor hen werd het genre erg geschikt gevonden, gingen bloemstillevens schilderen.

Nieuwe ontwikkelingen

Rond het midden van de negentiende eeuw maakte het bloemstilleven een nieuwe ontwikkeling door. Vooral de Impressionisten zagen de mogelijkheden die het schilderen van bloemstillevens hen bood. Na hen zouden nog veel kunststromingen en kunstenaars volgen. Het schilderen van bloemen was niet langer een specialisme; veel kunstschilders (mannen èn vrouwen) schilderden naast andere onderwerpen ook bloemen.

Iedereen kent wel de Zonnebloemen en Irissen van Vincent van Gogh, schilderijen waar nu astronomische bedragen voor worden betaald. Andere Nederlandse kunstenaars traden in zijn voetsporen en schilderden op hun beurt opmerkelijke bloemstillevens.

Voor wie het ook wil proberen

Kennis over de achtergrond en ontwikkeling van het bloemstilleven maakt al meer duidelijk over de wijze waarop tegen het schilderen ervan kan worden aangekeken. Ook compositie, achtergrond, vorm, kleurgebruik, standpunt zijn allemaal zaken die bij het schilderen van een bloemstilleven een rol spelen.
Wie zelf aan de slag wil en een eigen bloemstilleven wil schilderen, vindt wellicht houvast bij de adviezen en oefeningen die ook in deze special te vinden zijn.
Bloemstillevens: historische ontwikkeling en bloei

Bloemstillevens: historische ontwikkeling en bloei

De Nederlandse schilderkunst staat van oudsher bekend om de fraaie bloemstillevens, die vanaf de zestiende eeuw vervaardigd werden. Maar al was het genre destijds razend populair onder de afnemers, he…
Bloemstillevens na 1850: geen specialisme, wel speciaal

Bloemstillevens na 1850: geen specialisme, wel speciaal

Ten tijde van het Impressionisme werd het genre van het bloemstilleven opnieuw erg populair; het bood de vrijheid op een groot aantal manieren te experimenteren met kleur, licht en vorm en was daarom…
Een levendig bloemstilleven schilderen

Een levendig bloemstilleven schilderen

Hoe schilder je een levendig boeket bloemen in plaats van wat stakerige sprieten die levenloos uit een vaas steken? Hoe voorkom je dat je een weelderige bos bloemen volledig dichtgeschilderd weergeeft…
Een bloemstilleven schilderen: probeer het zo

Een bloemstilleven schilderen: probeer het zo

Lukt het maar niet om die grote bos bloemen goed op papier weer te geven en lopen alle pogingen om leven in dat stilleven te blazen op niets uit? De onderstaande werkwijze kan helpen die problemen op…
Gepubliceerd door Sierkunst op 28-10-2009, laatst gewijzigd op 15-11-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!